Saturday, October 3, 2009

AVTORSKA ODGOVORNOST


Snemanje filma Slovenija moja dežela. Z leve proti desni: Dimitar Anakiev, Jovica Krstić (snemalec), Uroš Knez (boomer). Ekipa mala ali odabrana.









V tem postu obljavljam dva pisma objavljena na mailing listi Društva slovenskih režisera tekom 12. Festivala slovenskega filma kot podpora stališču koleg. Tema je pa podobna: pravice avtorjev. Pravice izhajajo iz odgovornosti. Čeprav današnja družba odgovornost reducira le na materijalno odgovornost (katere nosilci so v filmskem svetu producenti), avtorska odgovornost je v biti bistveno širša in obsega tudi družbeno odgovornost--odgovornost do bistvenih vprašanj družbe in človeštva.

-----------------
03.10.2009

Podpiram stališče kolega Jožeta Pogačnika. Ne berem časopise te dni, ker sem v montaži, ampak problem ni nov in smo že prej diskutirali mesto avtorjev v novih okoliščinah in tudi to ali je FS le "umesnik" in moderator nove totalitarne ideologije--ideologije trga -- ki
favorizira producente, avtorjem pa namenja vlogo navadnega, kontroliranega delavca. Mislim, da so rezultati avtorskega dela in osebne odgovornosti avtorjev vidni tudi na tem FSF (odgovornost ne samo do denarja /beri: oblasti/--kar izpostavljajo razni botri kot edino odgovornost--, ampak tudi do družbe in odprtih družbenih vprašanj), in je nerazumljivo neargumentirano jih diskvlificirati.
Upam, da smo režiserji zmožni iti čez umetne politične delitve in stati skupaj za obrambo svojih interesov, za katere se drznem napisati, da so tudi interesi humanosti kot takšne, interesi umetnosti. Prej ali slej se moramo osloboditi političnega suženjstva
in stati skupaj, ker to narekuju zavest o misiji tega dela in tudi logika družbenih odnosov. Druge poti kot stati skupaj spoh ni.

Lep pozdrav vsem,
Dimitar Anakiev
------------------------------

01.10.2009

Maja, jaz te močno podpiram. Selekcijo Jožeta Dolmarka tiščijo tudi drugi problemi, ki verjetno presegajo njegov "latinski šarm" in iz njega izhajajoče kriterije na katere je kot kaže FSF obsojen za vse večne čase.
Gre za verjetno nepodpisani "politični dizajn" festivala pri katerem za "dizajnere" tudi v demokraciji obstajajo tabu teme. Tako je iz 12. festivala popolnoma izključem moj film POSLEDNJI ŽILNIK -- Žilnik je sicer že vajen življenja po različnih bunkerjih. Morda hočejo nadaljevati to prakso. To da danes obstajajo bunkerji pokaže da totalitarna mislenost v tem prostoru še živi. Jaz sem sicer obupal izkati podporo na tem forumu tudi za popolnoma navadne in samoumevne stvari, ampak to da nekdo sebi dovoljuje pravico izključevanja vsebin iz festivala ( tako "A", kot "B") je čez vsak dober okus. S tem nisem toliko
prizadet jaz osebno, temveč zdrava pamet in kulturni standard slovenskega filma, če kaj takega obstaja.

Lp, Dimitar Anakiev

No comments: