Saturday, March 2, 2013

AMNESTY NA FESTIVALU, KI IGNORIRA IZBRASANE


15 let ignoriranja Izbrisanih: FDF, Ljubljana


Dimitar Anakiev
KULTURNA PROTISLOVLJA KAPITALIZMA: "AMNESTY" NA FESTIVALU, KI IGNORIRA IZBRISANE

Med inštitucijami slovenske kulture, ki so povezane s filmom, ni veliko tistih, ki so ostale popolnoma zaprte za Izbrisane. Izjema je izključevalni Festival dokumentarnega filma (FDF) v Ljubljani. Niti v času, ko je Rubbed Out bil predvajan na največjem festivalu dokumentarnega filma na svetu, IDF Amsterdam, in takrat istočasno predvajan v tekmovalnem programu 7. Festivala slovenskega filma (odvijal se je v Cankarjevem domu!) Izbrisani nismo smeli niti pomoliti nos na Ljubljanski festival dokumentarnega filma, ki ga je ustanoviteljica Jelka Stregel predstavljala kot festival "anganžiranega" filma. Res je bil angažiran, ampak je smer njegove angažiranosti problematična. Gre za tipično mesto slovenske angažiranosti: doma nacionalist, zunaj kosmopolit in liberal. Podobno kot je pisatelj Boris Pahor v Italiji levičar, v Sloveniji pa desničar.
Tudi pozneje, ko je moj drugi film na isto temo, Državljan A.T. predvajan v prime time na TV Slovenija in tako doživel svojih prvih 100.000 gledalcev, je "angažirani" FDF spet ignoriral Izbrisane.
Letos je Jelka Stregel napredovala do selektorice nacionalnega festivala in tam seveda takoj izključila iz programa moj tretji film o izbrisanih: Slovenija moja dežela, ki seveda ni bil sprejet niti v program "angažiranega" Festivala dokumentarnega filma v Ljubljani.
Zanimivo je, da Amnesty International Slovenije, ki se je zadnje čase zelo angažiral okrog Izbrisanih priključil inštituciji, ki ignorira Izbrisane. Še večji paradoks je, da je na ta festival kot selektor pripeljan advokat Izbrisanih Andrea Saccucci. Če bo fake angažiranost glavna strategija v zagotavljanju človekovih pravic v Sloveniji, potem je to resen problem. Ne vem ali so Saccucciju res povedali na kakšenem festivalu bo bio selektor? Ne vemo niti to ali bo Amnesty Saccucciju predvajal tudi kakšen film o Izbrisanih. Kdo ve, morda bi ga le zanimal?

No comments: