Friday, July 31, 2009

KULTURA vs. POLITIKA


Foto: Tijana Savkov

Dijalog i sukob kulture i politike u Novom Sadu pomenut u postu Da li je Žilnik lud? nastavio se i ovih dana pa prenosim zanimljiva Žilnikova porodjena preneta iz eNovina.


Želimir Žilnik: političari sebe smatraju kompetentnima da ocenjuju rad i doprinos pojedinih institucija, dok je njihova stručnost za posao koji obavljaju sumnjiva.
“Zašto mi iz kulture ne bi predložili da menjamo naše političare? Nisu oni uspešniji u politici, nego što smo mi neuspešni u umetnosti”..."ja bih svakom političaru izašao na dijalog da mi kaže šta je lično uradio za kulturu Novog Sada..."
Političari predlažu kulturi festivalsko-uvoznički princip po kome se teži takozvanoj ugostiteljskoj kulturi - -Žilnik je uporedio kulturnu politiku koja se primenjuje u inostranstvu sa onom koja se primenjuje u našoj zemlji. Kao primer je naveo značajne festivale u Budimpešti i Beču, i istakao kako Pepsi Siget ili Donau Insel, koji su po prirodi i strukturi veoma slični Exitu, nemaju tendenciju da se veći deo budžetskih sredstava i kulturnih institucija stavi pod njihovu nadležnost.
“Naši političari su tako 'vešti' kad uhvate Stinga na proputovanju, i kažu da je on bolji od bilo kog novosadskog benda! Kako će se oni sad uporediti sa političarima: od Putina do Čavesa, od Sarkozija do Baraka Obame. Hajde da uporedimo njihovu veštinu, njihovu inteligenciju, njihovu spretnost govora. Moji se filmovi upoređuju sa svim drugim filmovima. I ne bivaju inferiorni”, rekao je Žilnik.
PS. a tu je i zapis iz novosadskog Dnevnika:
На страницама нашег листа недавно је покренута полемика између Ивана М.Лалића и редитеља Желимира Жилника. Лалићеве тврдње да је “Егзит” финансирао филм “Кенеди се жени” приказан на фестивалу “Синема сити”, Жилник је још раније демантовао, а јуче је на трибини, како је рекао, “приложио доказе да је Лалићева тврдња неистинита”.
Према тим доказима, Покрајински секретаријат за културу је тај филм финасирао с 33.540 евра, док никаквог трага од уговора са Егзитом “у вези настанка тог филма, као што ни у једном документу из банке нема ни трага о уплати не 20.000 евра, него ни 20 евра од стране Егзита”, како је навео Жилник, додајући да са занимањем очекује увид у документе Егзита којима се доказује Лалићева тврдња да је Егзит уложио у филм 20.000 евра.
- У торби имам још масу докумената, јер сам из Министарства културе Србије и од повереника за јавне информације добио комплетну документацију о финансирању Филмског фестивала Србије 2007, када је приказан филм “Кенеди се жени” - напоменуо је Желимир Жилник. - Буџетска средства уложена у тај фестивал су преко милион евра. Потписе о давању тих буџетских средстава је на документе ставио Бојан Пајтић, адвокатица Маја Гојковић, и министар за културу Воја Брајовић, али нема никаквог ни потписа ни документа да је Егзит уложио један динар. Обрнуто, из докумената се види да је Егзит корисник тих буџетских средстава као учесник у менаџменту појединих сегмената тог фестивала. Никаквог Егзитовог улагања у филм нема.
Филмски фестивали у региону, далеко бољи и афирмисанији организују се са мањим буџетским средствима, указао је Жилник, помињући оне у Београду, Сарајеву, Мотовуну... Новосадски филмски фестивал те године коштао је колико 35 улога буџетских средстава у филм “Кенеди се жени” израчунао је Жилник, сматрајући да би било рационалније да се десетинама и стотинама младих који су завршили академију омогући да снимају филмове и да се тако створи атмосфера да Нови Сад и наша покрајина на мапи филма добију запажено и достојанствено место. Наш културни потенцијал, огроман број младих људи онемогућује се да изађе на јавну сцену, а, запитао се Жилник, шта се даје као замена за то? Ватромети уз празна таламбасања.
- Упозорили смо наше челнике да се распитају у пријатељским и културно развијеним градовима, каква је на пример Будимпешта или Беч, да ли тамо има тенденција да се већи део буџетских средстава и културних институција стави под ингеренцију, на пример Пепси Сигет музичког фестивала у Будимпешти, или Донау Инсела, музичког фестивала веома сличних нашем Егзиту, нарочито из последњих неколико година. Упозорили смо да би изражавање таквих намера, у поменутим градовима, изазвало далеко озбиљније и бурније протесте, него што је овај наш скромни скуп. И да би се поставило питање одговорности, у парламентима и другим политичким форумима, уколико би се поменуте идеје наметале. У том смислу сугеришемо нашим креаторима културне политике да провере своје оригиналне идеје, а доставићемо им контакте са секторима за културу у Будимпешти, Бечу, Берлину, Прагу, Љубљани, Франкфурту, Ротердаму и другим градовима у којима често показујемо наше радове - навео је Жилник.

No comments: