Wednesday, July 15, 2009

V ZAKAVKAZJU


Na sliki: Kavkaz


Nasledjni post je objavljen na mailing listi Društva slovenskih režiserjev dne 15.07.2009 ob 23:o2



Lep pozdrav kolegicam in kolegom,

če koga slučajno zanima kako izgleda komunikacija producenta/avtorja z uslužbenci t.i. "javne televizije" z naše (sončne) strani Kavkaza posredujem kratko ampak zelo vsebinsko korespondenco z urednico in producentom Dokumentarnega uredništva RTV SLO. Gre za sodelovanje pri projektu Državljan A.T., ki ga je MzK izbralo za sofinanciranje RTV SLO pa izrazilo t.i. "programsko voljo". Vse kar sem dejanski hotel od RTV je nekaj arhivskih posnetkov, za katere so mi po čl.6 statuta RTS dolžni omogočiti dostop, tudi če niso koproducenti, torej za kompenzacijo. Ampak, vsakič ko se obrnem na njih so na dopustu, in posrečeno zapišejo: tudi drugič ko se obrenem na njih bodo spet na dopustu. Sicer pa, kot pravi urednica, "ne gre za politično diskriminacijo", ampak le za kontinuirani, neskonči dopust. Tudi to, da nimajo scenarija je navadno sprenevedanje, ker so o "programski volji" odločali na osnovi scenarija. Ampak, prepričajte se sami:

From: Jaka.Hemler@rtvslo.si
Subject: RE: DRZAVLJAN A.T.
Date: 03. julij 2009 10:42:09 GMT+02:00
To: dimitar.anakiev@guest.arnes.si


Pozdravljeni!
V prihodnjem tednu vam odgovorim, ko se urednica vrne z dopusta.
Lep pozdrav

Jaka



From: Ziva.Emersic@rtvslo.si
Subject: RE: Drzavljan A.T.
Date: 15. julij 2009 14:10:26 GMT+02:00
To: dimitar.anakiev@guest.arnes.si
Cc: Jaka.Hemler@rtvslo.si


Spoštovani gospod Anakiev,

Zamujen odgovor po mailu ( čas dopustov!) brez potrebe tolmačite kot namen politične diskriminacije. Prav tako ni potrebe, da se pozivate na Zakon o RTV. Uredniki ga dobro poznamo in se zavedamo vloge javnega zavoda. Ena od naših kompetenc je avtomonoma uredniška politika , ki je nikakor ni moč enačiti z disriminacijo. Vi to že počnete, čeprav se o projektu sploh še nismo začeli pogovarjati.
Kar zadeva projekt Državljan A.T., podpisana programska volja pomeni, da bomo film objavili, ne pa tudi, da ga bomo podprli kot koproducent. Projekte, ki so pridobili sredstva od AV sklada MK si prizadevamo odkupiti po licenčni pogodbi za predvajanje, v primeru pa, da od nas kaj potrebujete - v vašem primeru recimo arhiv - se prosim obrnite na producenta uredništva Jako Hemlerja (jaka.hemler@rtvslo.si).
Možne so tudi kompenzacijske pogodbe, ali v primeru da bo šlo za še več uslug TVS - kot sinhro ali čitanje slike - izjemoma tudi koprodukcija.
Vse je odvisno od dogovora med obema stranema.

S spoštovanjem,
Živa Emeršič
Urednica UDF



From: Jaka.Hemler@rtvslo.si
Subject: RE: Drzavljan A.T.
Date: 15. julij 2009 15:31:03 GMT+02:00
To: dimitar.anakiev@guest.arnes.si
Cc: Ziva.Emersic@rtvslo.si

Spoštovani,

Z jutrišnim dnem sem na dopustu, sem pa spet na delovnem mestu v ponedeljek, vendar se brez urednice, ki je prihodnji teden na dopustu (se mi zdi) ne morem konkretno dogovarjati o kakršenmkoli sodelovanju.
Ni mi poznano, če je bil urednici predložen scenarij za film, da je bila posledično izdana programska volja za predvajanje dokumentarnega filma. Vem, da ga jaz nisem dobil.
Možnosti, da bi v letošnjem letu stopali v event.koprodukcijsko razmerje žal ni.

Če z vaše strani obstaja neizogibna potreba po skupnem sodelovanju za realizacijo projekta, je potrebno pred tem predložiti scenarij in finančno konstrukcijo, na podlagi katerega se odločata urednik in producent, kasneje neodvisni producent.
V prvi vrsti je pomembna vsebina filma in kamlu za tem finančna konstrukcija.

Predlagam, da se urednici predloži scenarij, na podlagi katerega se bo odločalo nadaljnje sodelovanje.


S spoštovanjem,
Producent
Jaka Hemler

PS. korespondenca objavljana na listi DSFU in DSR.

Spoštovana ga. Emeršič!

hvala za pismo - v Vašo dobro voljo sploh ne dvomim, saj je večkrat obznanjena. Razlog za moje obračanje delu strokovni javnosti je neskladje med Vašo dobro voljo in dosegljivostjo, saj ste zame in projekt Državljan A.T. na dopustu že od junija. Tudi iz Vašega zadnjega pisma se ne da razbrati kdaj se bo ta dopust končal. Rad bi videl, da, tako kot pravite, za sve veljajo ista pravila, ampak, kot dobro veste, in je to tudi lahko dokazljivo, za ene ste na dopustu, za druge ne. Ali so Vaši motivi za takšno prakso politični ali ne je manj važno - ni pa ne važno, glede
na striktno zakonodajo. Tudi nesoglasje Vašega pisma s pismom g. Hemlerja ne bom omenjal. Ta ping-pong meč štejem v Vašo korist. Torej, še enkrat Vas vljudno prosim za odgovor o tem kdaj se lahko oglasim pri Vas zaradi dogovora o vporabi arhiva.
Želim Vam prijeten dopust.

S spoštovanjem,
Dimitar Anakiev

PS. jaz nimam moči nikoga pošiljati v Zakavkazje, temveč le nemočno ugotavljam da je Zakavkazje prišlo k nam.

On 2009.7.17, at 13:58, Emersic Ziva wrote:

Spoštovani Dimitar Anakiev,


Verjamem, da boste naredili vse za "dobrobit" projekta,
za katerega ste pridobili sredstva AV sklada na MK.
S postopki kot je javni linč urednikov TVS in
pošiljanjem na "pravo mesto" (torej v Zakavkazje), kamor naj bi
tudi sodili, brez dvoma izkazujete svoj profesionalni odnos.
Še enkrat ponavljam, da morate sami povedati, kaj pričakujete
od TVS za dokončanje projekta. Če gre samo za arhiv, ga boste odkupili
ali zamenjali za licenčne pravice.
V primeru drugačnega dogovora sklenemo koprodukcijsko pogodbo.
V vašem prvem mailu omenjate potrebo po arhivu in povprašujete
po možnosti za koprodukcijo. Vse možnosti so (še) vedno odprte, kot
sem vam napisala v svojem mailu 15.7. Za vse producente in vse projekte veljajo enaka
pravila. O vsakem projektu se pogovarjamo in pogajamo posebej.

Vaše insinuacije o "političnem delovanju urednice javne televizije"
in kršitvi slovenskih zakonov (!)
pa več povedo o vas kot o meni.

S spoštovanjem,
Živa Emeršič


Mimogrede: Jože Možina je resda podpisnik programske volje, vendar
na predlog urednika. Torej v tem primeru
te iste "politično motivirane" urednice, ki menda diskriminira vaš
projekt.

PPS. krespondenca objavljana na listi DSFU in DSR.

Dragi Igor,

oprosti, ampak nimajo prav, ker kršijo svoj statut i zakon o RTS in to tako da ME NE OTKLONIJO (kar ima pravne posledice), temveč se modro odpravijo na "dopust". Torej sploh se ne gre za koprodukcijo, ki je samo ena od možnosti kompenzacije, temveč za VPORABO ARHIVA (kar je v primeru Državljana A.T. lahko politično motivirano), torek očitno GRE ZA POLITIČNO DISKRIMINACIJO, katero zakon o RTS izrecno PREPOVEDUJE. Po čl. 6 statuta RTS je uporaba arhiva javna in na volju za vse. To je bisto, ker v biti se izogiba delovanja po zakonu o RTS (katerega je sprejela vlada g. Janeza Janše) in direktno politično delujejo.
Niti na eno vprašanje o VPORABI ARHIVA do sedaj NISEM DOBIL odgovor. Dobil sem pa odgovore katere nisem iskal, in sucer: da poznajo zakone, da so na dopustu ves čas, splošna navodila o koprodukciji in kompenzaciji, kako se vklopi TV aparat, itn. Odgovor kdaj in kako bi prišel do arhiva, e, tega odgovora pa nikjer.

Torej, da zaključim: zgodba o dopustih in koprodukciji je PODTAKNJENA in je le DIMNA ZAVESA, ki poskuša prikriti POLITIČNO DELOVANJE urednice javne televizije Žive Emeršič in njenega producenta (ki, očetno dela po njenih navodilih).

Torej ga. Emeršič je odgovorna za kršitev slovenskih zakonov in to zelo vešto prikriva z teorijo dopustov. Zato tudi moj naslov V ZAKAVKAZJU, ker takšne kršitve zakona so možne le v določenem tipu držav, ne pa v razvitih demokracijah.

Ker menim, da je ta naša korespodenca o javnih zadevah tudi javno korisna in se tiče vseh nas, ki delejemo v filmu, pošiljam to pismo tudi na DSFU.

Lep pozdrav,
Dimitar


On 2009.7.16, at 15:23, Igor Pediček wrote:

Dragi Dimitar,

Imaš popolnoma prav. Prav imajo pa tudi oni TV SLO, ki ti lahko projekt vzamejo v predvajanje, ali v koprodukcijo, ali pa ti ga zavrnejo.
Nikakor nočem RTV SLO zagovarjati, hotel sem le povedati, da imam dosti večje probleme z njimi ( snemam film z njimi, v koprodukciji, pa še pogodbe z njimi nimam podpisane, ker je vodstvo “na dopustu “ in ne uredniki. ).
Javni servis dol al pa gor, človeški faktor je vedno tisti, s katerim delaš.
Če si dobil na AV podporo, boš do podpisa pogodbe ( pravzaprav do končanjadel ) še vedno lahko uredil z Živo in Hemerjem. Al pa tud ne. Pa javni servis gor al pa dol.

Lep pozdrav

Igor Pediček

No comments: